Първи опит за козунак

Стандартен

С риск да ме помислите за луда /не че ще е лъжа де какво толкова  #Crazy/ захванах се в 21.00h.  да правя козунака. Прибрах се от работа, хапнах малко и запретнах ръкави. Само че малко се притеснявах, поеже нямах под ръка жива мая, изпозвах на др. йоткер на прах. Притесненията ми са били напрази в крайна сметка, всичко си стана както трябва. Е почти 😉
Само един съвет, ако някои реши да прави козунак за първи път като мен, трябва да втасва поне два часа на топличко преди да се сложи да се пече. Температурата в стаята /кухнята/ трябва да  една и съща през целия процес на замесване,  втасване и т.н.
Забавно е, пък и вкусно в крайна сметка.
Да са живи и здрави момичетата от форума на BG-Mamma.
Ето го резултата и от моя първи опит за козунак във хлебопекарната.
Козуначе
Козунак – max-mama
Продукти:

 

3 яйца /единият жълтък се отделя за намазване/
200 г захар
75 мл мазнина /олио или олио + свинска мас/
250 мл прясно мляко
20 г прясна мая
660 г брашно
настъргана кора от лимон /аз сложих лимонова есенция/

Половината от прясното мляко /125 мл/ + маята + 1 с.л. от захарта + 1 разбито яйце + 1 щипка сол + брашно / да стане каша като боза/ – всичко се смесва в една по-голяма купа и се оставя да втаса на топло /в друг съд с топла вода например/.

Забележка: Ако маята е суха поставете маята в брашното. Не е нужно да втасва предварително. Тази рецепта е адаптирана за хлебопекарна Аляска по принцип. Но юе стане във всяка една, стига да ви се хапва вкусно домашно козуначе 😉

В контейнера се слага другата половина прясно мляко /125 мл/ затоплено леко, + разтворената в него захар, добавя се приблизително половината мазнина, разбитите 2 цели яйца + белтъка от третото, маяната смес /вече втасала и 550 г брашно.

Аз се чудех доста дали за маята брашното е отделно от посочените в началото 660 г, затова си изтеглих повечко, не съм мерила с точност грамовете, нито тези 550 сега, но долу-горе толкова. Ако искате, се придържайте се точно. Тук се пуска програма 3 с продължителност 3 часа и 40 минути. Започва месене, което е 10 минути. През него аз добавях брашно долу-горе до хубава топка, т.е. да се събере тестото. Като спря месенето, изчаках тестото да почине 10 минути, спрях програмата от бутона старт-стоп /задържаш го продължително, изпиуква машината/ и зададох отново програма 3, и така стартира отначало месен. Тогава се добавя есенцията и при нужда още брашно, до оформяне вече на хубава топка / да не маже под бъркарките и да не остава брашно/. Като свърши месенето, пак спрях машината и направо зададох същата програма пак отначало.

Тук вече се добавя останалата мазнина на три пъти. Наливаш малко, машината си меси, като минат да речем 2 минути слагаш още малко, пак да минат 2-3 минути и тогава добавяш и третата част мазнина. При нужда, накрая добавяш пак малко брашно, но по много мъничко, на порции. И тук аз вече оставих програмата да си върви. Ако видите, че има нужда, топката не се е дооформила, няма проблем пак да спреш програмата и да пуснеш наново отначало месенето. Тук аз зарязах машината и само отвреме-навреме ходех да гледам как върви втасването.

Накрая почнах да се притеснявам, че тестото ще изскочи, затова като видях, че реално има такава опасност / някъде около час и 10 минути преди края на програмата/, извадих тестото с намаслени ръце, капака на машината се затваря, да не избяга топлото. Разделих го на две. Едната част оформих на плитка, върнах в контейнера.

Евентуално ще има нужда да си довтаса, затова може да  се спре машината / тя си помни програмата десетина минути, но е топло вътре/, тук мажем с жълтъка, ръсиш захар и след това да я включиш отново и програмата си продължава с печенето, което е 1 час преди края. Ако пак не е довтасало, оставяш пак на изключена машина  и след това пускаме програма 12 – Печене само. Има вероятност в суматохата да забравим мазането с жълтъка и захарта, не е фатално. Втората част от тестото оформих в кръгла тавичка /затова прилича на питка повече/и го сложих във фурната завито с хавлиена кърпа на 50 градуса с вентилатор да си втасва. След това се маже и се ръси захар.

Пече се на 150-160 градуса, че бързо прегарят. Втората доза, която правих, пекох във фурната /този от снимката/. Козуначето опечено във хлебопекарната също стана хубаво, но не придоби толкова апетитен вид. Проблема е, чеконтейнерчето на моята машинка е вертикално.

Да ви е сладко!

 

Advertisements

About Ivelina Mihaylova

Ако искате да притежавате нещо направено от мен, Aко искате да зарадвате някого и да подарите усмивка ... Това е вашето място! Пишете ми и споделете вашите желания! e-mail: ivkahandmade@gmail.com skype: ivkahandmade

3 responses »

  1. ive mnogo ti e gotin bloga.shte sedna da go procheta celiq malko po-kasno…a ako iskash nqkoq i dryga recepta, sam gotova da pomagam..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s